środa, 2 grudnia 2015

Interiors: Cafe 27

W sam środek tygodnia wskakujemy z postem o tak bliskim arch/tct'owemu sercu kontakcie z naturą, recyklingowaniu architektury oraz...

o kreatywnym projekcie biura Four O Nine (z siedzibami w dalekim Szanghaju i niedalekiej Warszawie),  które postanowiło przekształcić nie tak urodziwy pekiński budynek ze szkła w kawiarnię pełną ożywczych roślin. Oprócz znajdujących się we wnętrzu zielonych ścian, flora pojawiła się także na elewacji rzeczonego budynku. Wszystkiemu przyświeca idea oczyszczania powietrza z zanieczyszczeń.



Samo menu lokalu zgrabnie wpasowuje się w zamierzony schemat i efektywnie współtworzy motyw przewodni. Jadłospis pełen jest organicznych, wysokiej jakości produktów - w ten sposób witalności przybyło nie tylko budynkowi, ale i jego spragnionym zdrowej żywności bywalcom.





Sam kształt pawilonu jest bardzo prosty, jednak liczne detale wpływają na zaskakujący efekt końcowy. Dzięki olbrzymim szklanym powierzchniom klienci przez dłuższą część dnia mogą cieszyć się naturalnym światłem słonecznym. Proste, drewniane donice w górnej partii wypełnione zostały jednakową roślinnością. Poszczególne pomieszczenia takie jak toalety, kuchnia czy jadalnia przedzielone zostały ścianami z jasnego drewna, które wprowadza do wnętrza kolejną porcję jasności. Podłoga została wykonana z lastryku oraz pokrytych biało-czarno-geometrycznym wzorem płytek, które poza walorami estetycznymi mają też duże znaczenie funkcjonalne (tworzą pewnego rodzaju masę termiczną, która stopniowo i biernie ogrzewa przestrzeń w zimie).





A Kraków i jego powietrze? Biernie czekają.

Ola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...